Caps

AGENDA

Werken kruispunt Deerlijkseweg - Kamiel Vandeputtestraat.

Werken kruispunt Deerlijkseweg - Kamiel Vandeputtestraat.

Algemeen / Gemaakt op dinsdag 6 december 2022

Tegen het einde van de week van 12 december of begin van de week van 19 december plaatsen we een grote constructie onder het kruispunt Deerlijkseweg - Kamiel Vandeputtestraat. Hiervoor wordt het kruispunt afgesloten voor alle verkeer.

Tegen de kerstvakantie, die start op vrijdag 23 december, zijn deze werken afgerond. Op het kruispunt ligt dan steenslag zodat je als bewoner voorzichtig voorbij kan. Rijd in elk geval stapvoets.
 

 Vragen over dit project?
 Met vragen over de riolerings- en wegenwerken kan je alle werkdagen tussen 8.00 uur en 17.00 uur terecht bij het contactcenter van Aquafin op het nummer 03 450 45 45 of via contact@aquafin.be.

¬

LEES MEER
Corona heeft de West-Vlaamse ondernemersdynamiek niet aangetast.

Corona heeft de West-Vlaamse ondernemersdynamiek niet aangetast.

Algemeen / Gemaakt op maandag 5 december 2022

Uit cijfers en statistieken van de POM West-Vlaanderen, gepubliceerd in het tijdschrift West-Vlaanderen Werkt, blijkt dat West-Vlaanderen niets van zijn ondernemersdynamiek heeft ingeboet in de coronajaren 2020 en 2021. Een verrassende en gelijktijdig ook verheugende  vaststelling.

Ondanks de coronapandemie scheert de ‘ondernemingsdrift’ in (West-)Vlaanderen hoge toppen in de jongste twee jaren. Het aantal opgerichte ondernemingen piekt in 2021 op het hoogste niveau sinds lange tijd. Uit de cijferanalyse van POM West-Vlaanderen blijkt bovendien dat de overlevingsgraad van de West-Vlaamse starters hoger ligt dan deze voor heel Vlaanderen.

Het coronavirus, dat heel de wereld en ook ons land duchtig in de tang hield in 2020 en 2021, zette een zware domper op meerdere economische sectoren. Met als gevolg grote omzetverliezen en forse tijdelijke werkloosheid. Die felle crisis had evenwel geen negatieve weerslag op de startersdynamiek. Integendeel zelfs, aldus een bijdrage in het tijdschrift West-Vlaanderen Werkt. Het aantal  nieuw opgerichte ondernemingen (vennootschappen en eenmanszaken samen) zit al enkele jaren ononderbroken in de lift. Van alle ondernemingen die in 2021 in

Vlaanderen werden gestart, situeerde 17,5% zich in West-Vlaanderen. In 2021 zag zo een recordaantal van 13.539 nieuwe bedrijven het levenslicht in de kustprovincie. Dat zijn er zomaar eventjes 2.904 méér dan in 2016. Dit betekent dus een fikse klim van 27 procent  in vijf jaar tijd.

Kortrijk spant de kroon
De startersdynamiek lag tijdens de twee crisisjaren 2020-21 en vooral in 2021 merkbaar hoger dan voor de hardnekkige coronapandemie. De grootste concentratie aan nieuw opgerichte ondernemingen in 2021 situeerde zich in de arrondissementen Kortrijk (25%) en Brugge (24,5%). Die zijn samen goed voor circa de helft van de nieuwkomers. In de arrondissementen Veurne (5%) en Diksmuide (4,2%) was het aantal nieuwkomers dan weer het kleinst.

Nog dit: de grootste toename aan nieuwe oprichtingen in 2021, en dat in vergelijking met 2016, manifesteerde zich in het arrondissement
Roeselare met een spectaculaire aanwas van ruim 42%. Het arrondissement Kortrijk volgde met ruim 39%.

LEES MEER
IWZ GESPOT: MERCIER - VANDERLINDEN

IWZ GESPOT: MERCIER - VANDERLINDEN

Voorstelling / Gemaakt op donderdag 24 november 2022

Na de verkoop van de familiale participaties in An-Hyp, Devos-Lemmens en Frisk in de jaren ’90, beslisten de families Mercier en Vanderlinden in 2000 het beheer van het vermogen toe te vertrouwen aan Stéphane (Mercier) en Thomas (Vanderlinden).

De doelstelling was en is nog steeds de koopkracht van het familiale vermogen te beschermen en te laten groeien voor de volgende generaties. Zowel de naam MERCIER VANDERLINDEN als het credo « We take it personally » zijn een uiting van hun persoonlijk engagement.

Om de exponentiële groei van Mercier Vanderlinden blijvend te kunnen ondersteunen en om te kunnen focussen op ons kernmetier werd er in april 2021 beslist om een alliantie met Van Lanschot Kempen aan te gaan. In dit kader heeft Van Lanschot Kempen een meerderheidsparticipatie verworven in Mercier Vanderlinden.

Deze gereputeerde vermogensbeheerder heeft ook een kantoor in de Flanders Fieldweg 4 te Waregem.
Het Waregemse kantoor telt een vijftal medewerkers. Didier Vandoorne onderlijnt dat het team het verschil maakt. 
“Vanuit Waregem kunnen we zowel ons cliënteel in Oost- als in West-Vlaanderen optimaal begeleiden, twee regio’s waar héél wat van ons cliënteel reeds gevestigd is”, aldus Didier Vandoorne. “Waregem zelf is ook een stad van ondernemers, wat aanleunt bij het ondernemerschap dat in ons DNA zit”.

In Waregem heeft de Antwerpse vermogensbeheerder een vlakke structuur en een volwaardige ploeg van lokale mensen die allen sterk verweven zitten in het lokale netwerk met jarenlange ervaring in de sector. “De focus moet liggen op de essentie, te weten een degelijk beheer met succesvolle resultaten op lange termijn, en met eenvoud in de oplossingen”, aldus nog Didier Vandoorne. “Noem het maar ontzorgen van de klant op basis van waarden zoals koopkracht in stand houden, aandacht voor groei van het bedrijf en geen one-stop-shop zoals bij de grootbanken. We hanteren in investeringsdossiers ook strikte principes.

Sommigen spreken van GARP (growth at reasonable price), wij spreken liever over QARP (quality at a reasonable price).”
Mercier Vanderlinden | Asset Management

LEES MEER
Infosessie: zijn uw contracten up-to-date? Nieuwe regels vanaf 1 januari 2023.

Infosessie: zijn uw contracten up-to-date? Nieuwe regels vanaf 1 januari 2023.

Algemeen / Gemaakt op dinsdag 22 november 2022

Wist u dat u als onderneming dagelijks met contractenrecht bezig bent? U stuurt uw algemene voorwaarden uit, u aanvaardt een offerte, u levert uw goederen of diensten, u moet handelen als uw contractpartij niet correct presteert, enzovoort.

De ‘spelregels’ over contracten sluiten en uitvoeren wijzigen vanaf 1 januari 2023. Daarbij vallen een paar belangrijke nieuwigheden op. Geïnformeerd zijn over de nieuwe regels en nagaan of uw contracten en algemene voorwaarden nog up-to-date zijn, is dus aangewezen. DLPA wil u daarbij helpen.

Tijdens een infosessie op ons kantoor op donderdag 24 november 2022 zullen Eva Roels, Emily Van Damme, Natascha De Roeck en Jolien Millecamps toelichten wat de praktische impact van het nieuwe contractenrecht is voor uw onderneming.

Zij gaan onder meer in op de volgende vragen:

  • Zijn de nieuwe regels van toepassing op uw bestaande contracten?
  • ​Wat moet u aanpassen aan uw algemene voorwaarden en hoe maakt u ze afdwingbaar?
  • Hoe gaat de nieuwe wetgeving om met gewijzigde omstandigheden (bv. pandemie, oorlog of energiecrisis) tijdens de uitvoering van een overeenkomst?
  • Wat zijn de (nieuwe) actiemogelijkheden als de uitvoering van een overeenkomst niet loopt zoals het zou moeten.

Programma:
16.45 u. onthaal
17.00 u. start infosessie
18.20 u. vragenronde
18.30 u. receptie
Locatie: DLPA Advocaten, Spinnerijstraat 99/22, 8500 Kortrijk

Schrijf u zeker in voor onze infosessie met aansluitende receptie om helemaal mee te zijn met de juridische actualiteit.
Inschrijven: Deelname is gratis. Om praktische redenen vragen wij u om vooraf in te schrijven.

LEES MEER
Elektrische truck, cargofiets, herbruikbare zakjes: alle beetjes helpen!

Elektrische truck, cargofiets, herbruikbare zakjes: alle beetjes helpen!

Algemeen / Gemaakt op donderdag 17 november 2022

Duurzamere logistiek zit in de lift

Duurzaamheid en e-commerce beheersen de actualiteit. Niet alleen kopen steeds meer mensen online, het aantal pakjes per Belg stijgt en ook het aanbod wordt steeds groter. Bedrijven zoals schoenenwinkel Torfs en elektrodistributeur Cebeo nemen initiatieven om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. De overheid initieerde een project om webshops, logistieke spelers en consumenten te helpen bij hun duurzame keuzes.

Tegen 2030 moet Europa 40% minder broeikasgassen uitstoten. Om die doelstelling te halen, zullen logistieke bedrijven en dienstverleners forse inspanningen moeten leveren. Elektrodistributeur Cebeo zette recent alvast een nieuwe stap in het verkleinen van zijn CO2-voetafdruk. Deze zomer testte het twee weken een elektrische truck van Volvo, als alternatief voor hun dieselwagens.

Wim Pyra, transportmanager bij Cebeo: “Over de milieukwaliteiten van elektrische vrachtwagens is er geen twijfel mogelijk. Ze rijden volledig uitstootvrij en ze zijn ook geruisloos. Waar wel veel twijfel over bestaat, is het rijbereik, daarom dat we deze zomer een full electric vrachtwagen van Volvo hebben getest. Op papier heeft dit voertuig een rijbereik van 200 kilometer, een ideaal voertuig dus om in een stedelijke omgeving huis-aan-huis leveringen te doen. En wat bleek? We hebben alle leveringen kunnen doen zoals we vooropgesteld hadden.”

 

 

LEES MEER
West-Vlaamse bedrijven (Involte) voelen zich met een kluitje in het riet gestuurd in dossier Ventilus.

West-Vlaamse bedrijven (Involte) voelen zich met een kluitje in het riet gestuurd in dossier Ventilus.

Algemeen / Gemaakt op maandag 14 november 2022

Involte, de groepering van enkele tientallen West-Vlaamse bedrijven die zich verzet tegen nieuwe hoogspanningslijnen die volgens plan dwars door West-Vlaanderen moeten lopen, reageert ‘gepikeerd’ op de Vlaamse regering en op Elia. Vrijdag laatst zetten Jan Jambon & Co in het Ventilus-dossier het licht op groen voor de bovengronds piste. Straf ook: in zijn toelichting op de beslissing had de Vlaamse minister-president het nergens over compensaties voor bedrijven. Alsof bedrijven niet bestaan. Sommige bedrijven denken al luidop aan delokaliseren. 

Involte heeft het in een persbericht over de zoethoudertjes en sterkmakertjes van Ventilus. “De maskers vallen af”, zo luidt de boodschap vol van ingehouden woede. “Al sinds 2 september 2022 – het burgemeestersoverleg met de Vlaamse regering – wordt een politiek spelletje gespeeld die de bocht van CD&V en de burgemeesters moest voorbereiden. Een politicus of politieke partij neemt een bocht van 180 graden – dit trapsgewijs per 30 graden – waarbij tussendoor zoethoudertjes en sterkmakertjes de wereld worden ingestuurd. De compensatieregeling en de voorwaardelijk onthouding tot het zetten van juridische stappen zijn de zoethoudertjes. Het onvolledig, afhankelijk en met een belangenconflict doordrenkt onderzoeksrapport het sterkhoudertje. In de politiek is alles perceptie en perceptie is alles. Voor ons bedrijven was de ballon al doorprikt tijdens het opblazen ervan op het burgemeestersoverleg van 2 september 2022.”

Partijtje doorgestoken kaart
Ignace Vandewalle, woordvoerder van Involte heeft het noch min noch meer over een partijtje doorgestoken kaart. “In ‘De Tafel van Vier’ (Play4 09/10/2022) laat minister Zuhal Demir (N-VA) van haar tong rollen dat er sinds 2 september hard gewerkt is aan de opmaak van de scopingsnota en de uitwerking van een compensatieregeling voor een bovengrondse lijn”, zegt Vandewalle. “Uit rondvraag blijkt echter dat er geen acties werden ondernomen rond de voorbereiding van een ondergronds traject. Dit geeft aan dat de Vlaamse regering de beslissing op 2 september al had genomen. Wat we de afgelopen maanden zagen, is een flauw politiek poppentheater om de bocht van CD&V en de burgemeesters behapbaar te maken en te kunnen doorslikken zonder al te veel electorale schade.”

Vaagheid troef
Rond de financiële compensaties voor gezinnen, bedrijven en instellingen die onder de kabel van Ventilus zullen komen te liggen, is het volgens Involte net als met de stralingsnormen: vaagheid, relativiteit en onduidelijkheid troef. “In dezelfde uitzending van ‘De Tafel van Vier’ zegt minister Demir eerst dat het enkel om de woningen gaat waar de hoogspanningsmasten komen, om nadien te zeggen dat het eveneens woningen betreft die onder de kabels liggen”, verzucht Ignace Vandewalle. “Over de afstand en de breedte van de strook zegt ze niets. Demir zwijgt in alle talen ook over een compensatie voor bedrijven, kantoren en instellingen terwijl Bart Somers (Open Vld) er de mond van vol heeft. De Vlaamse regering werkte bij monde van minister Demir al twee maanden aan een compensatieregeling, maar er is kennelijk nog steeds geen duidelijkheid over wie (bedrijven, woningen, scholen, kantoren, instellingen) er gecompenseerd wordt. Eveneens weet men kennelijk nog niet binnen welke strook men deze compensatie zal toekennen. Het zoethoudertjes smaakt nu al zuur.”

Involte kondigt nog aan dat het massaal bezwaarschriften zal indienen tegen alle valse beloftes van de Vlaamse regering. De bedrijven laken ook het feit dat er geen stralingsnormen worden gehanteerd.

LEES MEER