AGENDA

TERUG NAAR OVERZICHT
Unizo heeft veel vragen bij Ventilus

Unizo heeft veel vragen bij Ventilus

Algemeen / Gemaakt op woensdag 13 september 2023

UNIZO West-Vlaanderen stelt zich serieuze vragen bij het project zoals het nu is. Bepaalde gebieden krijgen de lijn ondergronds, terwijl de rest van West-Vlaanderen het moet doen met grote masten en leidingen boven de grond. Rekening houdend met het feit dat deze lijn een bundelingsprincipe met zich meebrengt, staat de deur wagenwijd open voor nog lijnen en windmolens. Heeft het socio-cultureel maatschappelijk bestel belang bij de economische keuze die hier gemaakt wordt? Heeft men rekening gehouden met het draagvlak van de bevolking en zijn ondernemers?

“Er zijn alternatieven die op zijn minst onderzocht moeten worden alvorens een ingrijpende beslissing te nemen”, reageert Vincent Kint, gedelegeerd bestuurder bij UNIZO West-Vlaanderen. "Professor Westermann deelde mee in zijn rapport dat de technologie om een betrouwbare ondergrondse lijn te leggen er waarschijnlijk zal zijn in de jaren 2030. Laat ons dit tijdsalternatief op zijn minst onderzoeken en opnemen voor er mogelijks catastrofale beslissingen genomen worden.”

Energietransitie
Unizo wijst er ook op dat er nog veel onduidelijkheid over de precieze kostprijs van het Ventilus-project. Een kostprijsberekening van het huidige voorstel, inclusief compenserende en flankerende maatregelen moet afgezet worden tegen de geschatte kostprijs van de alternatieve scenario’s, vindt Unizo West-Vlaanderen. Enkel dan kunnen we appelen met appelen gaan vergelijken.

Bij monde van zijn advocaat heeft Unizo nog meer bedenkingen. “Een eerste, meest zichtbare gevolg, is natuurlijk de visuele impact op het West-Vlaamse landschap", zo luidt het. "Het schaarse open landschap in onze provincie wordt hierdoor verder beperkt. En al zeker voor de omwonenden. De locatie van de hoogspanningsmasten worden juridisch ook gezien als mogelijke plaatsen voor toekomstige windmolens. Voor omwonenden en nabijgelegen bedrijven geeft dit bijkomende onzekerheid over de toekomstige inrichting van hun woon- of werkplaats. Over eventuele maatregelen die de effecten van deze visuele impact minderen, bestaat bovendien nog geen duidelijkheid. Daarnaast verdient het gezondheidsaspect bijzondere aandacht. Alhoewel er op vandaag enkel een statistisch verband maar geen causaal verband kan aangetoond worden tussen bepaalde ziekten en het leven nabij een hoogspanningslijn moeten we hier een beroep doen op het voorzorgsbeginsel.”

Unizo West-Vlaanderen kan zich niet van de indruk ontdoen dat hier een overhaaste beslissing genomen zal worden zonder voldoende de verschillende alternatieven te onderzoeken. Het zou al een goede zaak zijn mocht het tijdsalternatief op zijn minst meegenomen worden voor onderzoek in de verdere procedure. "Zonder de alternatieven op te nemen kan hier toch geen volwaardige beslissing genomen worden”, reageert Vincent Kint scherp.

Impact voor ondernemers
Unizo stelt nog dat het van belang is erop te wijzen dat er geen discussie is over de doelstellingen van Ventilus. Want: er moet absoluut werk worden gemaakt van de energietransitie om de energiebelevering van onder meer de bedrijven te verbeteren en te vergroenen. Echter, het dossier is aanzienlijk complexer dan het op het eerste gezicht lijkt. "Het is van vitaal belang om weloverwogen beslissingen te nemen op lange termijn”, luidt de boodschap.

Vincent Kint zet het slotakkoord: “Ook voor ondernemers kan dit in de toekomst een grote impact hebben", zegt de voorman van Unizo West-Vlaanderen. "Ik denk hierbij bijvoorbeeld over de rechtszekerheid. We weten op vandaag zeer weinig over de beperkingen voor toekomstige ontwikkeling of bijkomende ontwikkelingen zoals windmolens bij hoogspanningsmasten. Het is ook zeer duidelijk dat de mogelijke impact op de gezondheid enorm leeft bij de mensen. Zullen werknemers wel nog in de buurt willen werken van deze hoogspanningslijnen? Daarom wil ik de zelfstandigen oproepen om eens na te denken over het huidige voorstel en wat de mogelijke gevolgen zullen zijn voor hen. Laat ons niet overhaast beslissen met enorme gevolgen voor komende decennia.”

foto: Jef Maeseele, Vincent Kint, Frederik Vandenberghe
Door Karel Cambien

Gerelateerd nieuws

 Renson won de titel van Gezondste Bedrijf

Renson won de titel van Gezondste Bedrijf

Algemeen / Gemaakt op donderdag 21 maart 2024

Maandag zet Stad Waregem de drie winnaars van de gezondste organisatie van Waregem in de bloemetjes

LEES MEER
Paul Renson deelt royaal zijn advies over succesvol ondernemerschap

Paul Renson deelt royaal zijn advies over succesvol ondernemerschap

Algemeen / Gemaakt op woensdag 13 maart 2024

Wanneer Paul Renson zijn inzichten deelt, is het de moeite waard om aandachtig te luisteren. Onlangs deelde hij zijn visie op ondernemerschap en alles wat daarbij komt kijken tijdens een diepgaand interview met 'Het Familiebedrijf'. Dit netwerk en expertisecentrum, opgericht door Kortrijkzaan Jozef Lievens, richt zich op alles wat te maken heeft met familiebedrijven in Vlaanderen. Lees verder en leer van zijn wijze woorden.

LEES MEER